GPS-be tölthető ICAO szintű repülőtérkép  –
már nem csak Magyarországról

(Már PDA/PNA-ra, Navitelhez, Androidos telefonra és tabletre  is)

 

 

A GPS-ek léginavigációs használatának régi problémája nálunk, hogy nincs minden igényt kielégítő, de GPS-be is letölthető repülőtérkép. Mivel a legelterjedtebb Garmin GPS-ekhez a többség számára  megfizethető  árfekvésben nincsenek a nemzetközi szinten elvárt adattartalmú térképek, és még az x96 sorozatú profi léginavigációs GPS-ek térképei is az ún. general aviation céljaira vannak tervezve, a „háztömb körül” repkedő sportrepülők egyáltalán nincsenek elkényeztetve, a helyi részletek és az ideig-óráig működő repterek is hiányoznak. 

Az utóbbi években vannak hazánkban kezdeményezések a repülési információk GPS-térképre vitelére. Ennek két útja van. Az egyszerűbb a nyomtatott repülős térképek szkennelése, vagy hasonló tartalmú bitképek előállítása. Ezek csak az asztali PC-ken futó programokkal működtek tökéletesen, és a PDA/PNA kézszámítógépeken úgy-ahogy, de hiányzott a vektorgrafikus térképek nagyíthatósága-forgathatósága. 

Vektorgrafikus térképek is készültek, amik a légiforgalmi információkat általában jól tartalmazzák, de a térképháttér nagyon hiányos. A Garmin GPS-ekbe tölthető térkép-kezdeményekben pedig a háttérábrázolás nulla, a „partizánakacióban” létrejött légiforgalmi fedvény nem egyesíthető a GPS-ben levő gyári térképekkel. Így választani kellett a légiforgalmi adatok, vagy a vizuális navigációhoz szükséges földrajzi térkép között. 

Ezt a problémát kívánja orvosolni az OpenMaps projekt keretében létrejött MapSource formátumú OpenMapsAero Hungary, amely egyben tartalmazza a repülőtérkép és a földrajzi térkép állományait. Azaz ezt töltve a GPS-be az előző választási kényszer megszűnik. Mód van az eddigieknél sokkal több, az ICAO szabványainak megfelelő minden információ feltüntetésére. (Pl. távvezetékek, magassági akadályok, rádió-irányadók, jelentő- és VFR-belépőpontok, az eddig is megjelenített megkülönböztetett mellett.) Ugyanakkor a kicsinyíthető/nagyítható földrajzi térkép részletessége tetszés szerint változtatható, hála a Turistautak.hu civil kezdeményezés térképének. 

 

 

 

Hogyan kell használni az OpenMapsAero-t

Az új repülőtérkép alapvető formátuma a Garmin MapSource program img  fájlja (meg még néhány segédállomány). De ezeket nem egyenként kell letölteni, hanem egy telepítőprogramot letöltve és elindítva az mindent lerendez. 

A teljes térképet, az összes megkülönböztetett légteret tartalmazó alapváltozatot innen kell letölteni, ez a napi használattól függetlenül tartalmazza az összes, időben korlátozható légteret (MTMA, TRA, LH-D) 

Különleges változat a 2010 április 26 - május 7. közötti légi hadgyakorlat alkalmi légtereivel. Ha időben megkapjuk az információkat, lesz ilyen a későbbi hadgyakorlatok idejére is, de ha a napi légtérfoglalást tartalmazó harmadik változat az eseti légtereket is tartalmazza majd, akkor ez a probléma automatikusan és naprakészen megoldódik.

Van egy olyan változat is, ami egyáltalán nem tartalmazza az időben korlátozott légtereket. Ez a „weekend” változat a hétvégi repülőknek készült, akik akkor repülnek, amikor a katonai felhasználás (általában) szünetel. 

A harmadik változat a napi foglaltsági terv szerint tartalmazza a fenti légtereket. Szemben az előző kettővel, ennek az a hátránya, hogy minden nap frissen le kell tölteni, ami – főleg ha a térkép majd minden ma még csak tervezett részletet is tartalmaz – eltart egy ideig, főleg a GPS-be letöltés.

Ez a változat minden nap 18:15-től tartalmazza a másnapi légtérfoglalást. Mivel az aznapi foglalás másnap reggel 06:00 UTC-ig érvényes, és lehet, hogy valaki a váltás után akarja letölteni az aznapit, ezért az is megmarad ezen a letöltési címen.

Az OpenMapsAero térképen nincsenek rajta a repülőterek (csak - ahol megvannak az alaptérképen - a kifutópályák, ezeket ugyanis a programok külön útvonalpontként (waypoint) kezelik, és több különböző szempontok szerinti gyűjtemény létezik.

Ezek közül az egyiket, a Garmin GPS felhasználáshoz optimalizált (bizonyos kiegészítő adatot is tartalmazó) Hunapts1.gdb –t innen lehet letölteni. 

Egy másik, a Hunapts2.gdb gyűjtemény annyiban tér el az előzőtől, hogy tartalmazza a repülőtereken kívül a jelentőpontokat és a VFR belépőpontokat is.

 

Androidos (és GoogleEarth-os) OpenMapsAero

Az Androidra készített Navitel program „repülőképessé” tétele egyelőre késik, vannak viszont konkurensek. A CompeGPS és OruxMaps programok (majdnem vagy teljesen) ingyenesek, és több-kevesebb repülős funkciót is építettek beléjük. (Igencsak repülősök a tettesek.:-)

A GoogleEarthnál már ajánlott KML/KMZ formátumú fedvényekkel bármelyik alaptérkép repülős térképpé tehető – bizonyos specifikus eltérésre számítva. Mi az OruxMaps androidos programra kihegyezve állítunk elő olyan fedvényt, amely elsősorban az OpenMaps alaptérképre rétegezve működik jól. (A GoogleEarth-ön is elég jó, a CompeGPS-re pedig konvertálható, de gondok lehetnek a speciális ikonokkal.)

–Ezen térképfedvény-megoldásnak a legnagyobb előnyét a saját tervezésű ikonok használata jelenti. Viszont emiatt a térkép fedvénynek és a reptér-pontoknak azonos ikonkészlete van, vagyis együtt kell lenni a három elemnek. Ezért együtt célszerű őket kezelni. Ezt úgy oldjuk meg, hogy egy ZIP fájlba egybe van csomagolva a térképfedvény, a reptérfájlKML fájlja  és az ikonok könyvtára az ikonok PNG fájljaival. Magának a repülős fedvénynek (hasonlóan a garminos formátumhoz) két változata van a csomagban, egy általános (full) és egy hétvégi (weekend), amiben nincsenek benne a hérvégén nem használt katonai légterek.

Ez a reptérállomány tölthető le erről a címről

Aki nem akar külön bajlódni a repterekkel és a térképfedvénnyel, az ezt a fájl töltse le, ebben minden benne van

Az Oruxmaps program esetén például van egy Overlay nevű alkönyvtár a program főmappájában, oda kell kitömöríteni a letöltött ZIP fájlt és ezzel minden a helyére kerül.

 

Most már PDA/PNA-kon is használható a Navitel repülőtérkép

A jelenlegi MapSource formátum a PC-s és a Garmin térképes GPS-ben való felhasználásra alkalmas. Ez nem áll messze a Navitel (ex GIS Russa) PDA-n futtatható program formátumától, tehát arra is konvertálható.

Ez meg is történt, az első változat már letölthető, kisebb gyermekbetegségei ellenére jól használható a Navitel 3.2.6. változatától, és reméljük, a következőkön is.

A térképek mellett a szükség van a repülős felhasználáshoz kialakított speciális smink letöltésre is.

A régebbi PNA-kon alkalmazható 3.2.1. programverziójú térkép.

A hozzá tartozó smink:

Javasoljuk a letöltés megismétlését bizonyos időnként, mert a fejlődés nem áll meg, bármely nap felkerülhet egy újabb térképváltozat vagy útvonalpont-lista a szerverünkre, amiről csak nagyobb változás esetén adunk ki közleményt.

 

Közép-Európa repülőtérképei 

A projektnek vannak térképei a szomszédos országokról is. A már ismert OpenMaps térképeken kívül, főleg ahol a gyalogos orientált OpenMaps nincs, a közútra orientált OpenStreetMap térképeit használjuk, ami a repülés szempontjából lényegtelen különbség. Sikerült a repülési információk nagy részét onnan is összegyűjteni, így jöttek létre ilyen térképek a szomszédainkról is.

A Garmin-os változat egyenlőre még nem látszik, de reménykedjünk. A naviteles a realitás, ami nem semmi, mert Androidos Navitel van, az pedig a most egyre jobban terjedő okostelefonok és tabletek miatt rövidesen le fogja körözni a Garminokat.

Amit a következőkben láttok, az még csak a tesztállapot, de már használható, főleg ha nincs más. Az alaptérképek Közép-Európa vonatkozásában (mert csak odáig terjed) az OpenMaps projektből származnak, az azon kívüliek  a hasonló önkéntes munkából készült OpenStreetMap projektből. Egyenlőre csak néhány ország van kész, de elvileg minden európai országra megvan az anyagunk, fel tudjuk dolgozni, ha van rá komoly igény. 

Jelenleg az alábbi térképek tölthetők le: Navitel 3.2.6. vagy későbbi változatban. Az 5.0 változathoz csinált index fájl megtalálható a ZIP fájlban, ugyanis pl. a 272 szelvényből álló német térképet a kisebb memóriával rendelkező (régebbi) PDA/PNA-k nem tudják helyben indexelni.

Lengyelország repülőtérképe Navitel program (PDA, PNA, androidos telefon és  tablet) számára

Németország repülőtérképe Navitel program (PDA, PNA, androidos telefon és  tablet) számára. háttéren azon kívül is láthatók.

Közép-Európa egybeni repülőtérképe Navitel program (PDA, PNA, androidos telefon és  tablet) számára. Németország nem fért bele, azt csak a légtér-képek képviselik földrajzi háttér nélkül. (A csak német teljes térképet ld. fentebb.) Az 5.0-s Navitelhez való indexfájl itt is megtalálható a ZIP fájlban.

Akinek nincs ehhez hasonló európai reptéri koordináta adatbázisa, az innen letöltheti a leguniverzálisabb GPX formában.

 

 Hibajavítás? 

Az OpenMapsAero rengeteg különböző helyről származó információt tartalmaz, ami magában hordozza az adatok hibalehetőségét is. A földrajzi alaptérkép vonatkozásában felmerült hibák a Turistautak.hu aktivistáira tartoznak . Ezek nem kész állami térképek, hanem társadalmi munkában helyszíni felméréssel készül, ebben még sok a feltáratlan terület. A hibákat nekünk is elküldhetitek, továbbítjuk a készítőknek, de orvoslása nem egy-két napig fog tartani. 

Más a helyzet a repülős adatokkal, ezek állandóan kézben vannak. Az államilag történő változtatásokat rövid időn belül átvezetjük. (Pl. a 2010 május 6-i részleges módosításokat.) Amik ezen kívül vannak, azok vagy hibák, vagy újdonságok. Ezeket várjuk az alábbi címre: drvargagyorgy@freemail.hu